ĆWIKŁA PO CZESKU
Proporcje dla 4-6 osób.
Składniki:
* 50 dag buraków ćwikłowych, raczej niedużych i równej wielkości
* kwaśne jabłko, obrane i bez gniazd nasiennych
* 4 łyżki drobno startego chrzanu
* pół łyżeczki zmielonych nasion kopru włoskiego
* 500 ml octu winnego (3%)
* 1,5-2 łyżki cukru pudru
* sól do smaku (ok. 0,5-1 łyżeczki)
Wykonanie:
1. Buraki ugotować w skórkach do miękkości. Lekko przestudzić, obrać i pokroić w cienkie plastry lub półplasterki (zależnie od ich wielkości).
2. Jabłka pokroić w cienkie płatki.
3. W dużym słoju układać warstwami plastry buraków, przekładając je płatkami jabłek i posypując chrzanem oraz koprem włoskim.
4. Ocet zagotować z cukrem i solą. Jeśli jest zbyt mocny - uprzednio rozcieńczyć go wodą.
5. Wrzącym octem zalać buraki i zamknąć słój. Ćwikłę można przechowywać przez dwa tygodnie.
5. Podawać do gorących i zimnych mięs.