8.11.09

KAPUSTA KWASZONA NA GORĄCO

Proporcje dla 4 osób.

Składniki:

* 50 dag poszatkowanej kwaszonej kapusty (wraz z sokiem)
* 2 łyżki świeżego smalcu
* 2 łyżki mąki pszennej
* średnia cebula, drobno pokrojona
* łyżeczka cukru
* pół łyżeczki kminku
* wytrawne białe wino lub ocet winny do smaku (zależnie od stopnia ukwaszenia kapusty)
* sól do smaku

Wykonanie:

1. Na smalcu zeszklić cebulę. Dodać kapustę i sok z kapusty, kminek, cukier i sól. Dusić na małym ogniu do miękkości.
2. Oprószyć potrawę mąką, dobrze wymieszać i dusić jeszcze chwilę, aż mąka się rozklei.
3. Sprawdzić smak, dodać odpowiednią ilość wina lub octu, wymieszać, raz zagotować i podawać do pieczeni wieprzowej lub potraw z mięs mielonych.

Popularne posty