KAPUSTA KWASZONA NA GORĄCO
Proporcje dla 4 osób.
Składniki:
* 50 dag poszatkowanej kwaszonej kapusty (wraz z sokiem)
* 2 łyżki świeżego smalcu
* 2 łyżki mąki pszennej
* średnia cebula, drobno pokrojona
* łyżeczka cukru
* pół łyżeczki kminku
* wytrawne białe wino lub ocet winny do smaku (zależnie od stopnia ukwaszenia kapusty)
* sól do smaku
Wykonanie:
1. Na smalcu zeszklić cebulę. Dodać kapustę i sok z kapusty, kminek, cukier i sól. Dusić na małym ogniu do miękkości.
2. Oprószyć potrawę mąką, dobrze wymieszać i dusić jeszcze chwilę, aż mąka się rozklei.
3. Sprawdzić smak, dodać odpowiednią ilość wina lub octu, wymieszać, raz zagotować i podawać do pieczeni wieprzowej lub potraw z mięs mielonych.